Portal PLYCA de Suport a Empreses

Portal de licitacions

Aquí trobareu tota la informació necessària sobre el Portal de licitacions. Podeu donar d’alta i gestionar la vostra empresa, i també gestionar els apoderats. A més, hi ha el programari pertinent per poder intercanviar la documentació amb l’Administració.

Us recomanem que comenceu consultant la Guia de bones pràctiques per a la preparació i la presentació de sobres electrònics.

En l’apartat Ajuda trobareu guies amb passos que detallen les diferents accions que es poden dur a terme des del Portal de licitacions. En l’apartat Informació trobareu conceptes generals necessaris per entendre el funcionament del Portal de licitacions. En l’apartat Errors trobareu solucions als problemes més comuns trobats pels usuaris que fan servir el Portal de licitacions.

Importar un certificat

Per a l’ús del portal i de les aplicacions (PLYCA-Empreses / PLYCA-Notificacions) cal tenir un certificat vàlid.

 • Els navegadors que accedeixen al magatzem de certificats del sistema operatiu. : Internet Explorer, Chrome i Safari.
 • Els navegadors que tenen el seu propi magatzem de certificats: Mozilla Firefox.

Per tant, en el cas de navegadors que fan servir el magatzem del sistema operatiu, s’ha d’importar el certificat a través del magatzem del sistema operatiu i es pot fer servir en qualsevol dels navegadors esmentats. Si es fa servir Mozilla Firefox, el certificat s’ha d’importar al mateix magatzem del navegador i només es pot accedir al certificat amb aquest navegador. Això és independent del sistema operatiu emprat.

Vídeo d’exemple (MAC):

Vídeo d’exemple (Windows):

Vídeo d’exemple (Mozilla Firefox):

Donar d'alta la meva empresa

Vídeo d’exemple :

 1. Accedir al portal amb un certificat digital vàlid que us identifiqui, fent clic a Accedir a més informació amb el vostre certificat digital. Si és la primera vegada que us identifiqueu, introduïu l’adreça electrònica per validar-la després.
 2. Al menú, seleccioneu La meva empresa. Si no esteu registrat al portal com a apoderat/contacte de cap empresa apareixerà la pantalla següent, on heu de fer clic a l’enllaç Tràmit d’alta.
  Menu Mi Empresa Tramite alta
 3. Apareixerà la pantalla següent, on podreu seleccionar el tipus d’empresa que vulgueu donar d’alta, el tipus de document i el DNI/CIF per a qualsevol, tipus i després feu clic a D’acord. (Si voleu donar d’alta una UTE seguiu aquesta ajuda) Menu Mi Empresa Tramite alta 2
 4. Feu clic a l’enllaç de sol·licitud d’inscripció i descarregueu el formulari PDF.
 5. Obriu el formulari descarregat prèviament per emplenar-lo amb les dades que se sol·liciten (cal emplenar-lo amb Adobe Acrobat Reader).
  1. És obligatori el nom comercial/nom o cognoms i el tipus de societat si s’ha seleccionat com a tipus d’empresa “persona jurídica”. També cal introduir les dades de, si més no, un apoderat fins i tot si l’operador econòmic introduït és un de personal/físic.
 6. Un cop emplenat, l’heu de signar. Al final del formulari hi ha l’àrea reservada a la signatura, on cal fer doble clic i després seleccionar el certificat del representant i signar el formulari. Si no podeu signar amb Adobe Acrobat Reader, seguiu aquest enllaç per veure un vídeo d’exemple amb AutoFirma. 
 7. Deseu el formulari després de la signatura i adjunteu-lo mitjançant el botó Adjunta fitxer. Recordeu adjuntar el formulari emplenat i signat correctament.
 8. Podreu descarregar el justificant de registre a través de l’enllaç habilitat a aquest efecte. Feu clic aquí per descarregar el certificat de registre. Es recomana desar aquest justificant per si el necessiteu en el futur. Si voleu descarregar el justificant més endavant, haureu de contactar amb suport.

Donar d'alta una UTE

En primer lloc, les dues empreses s’han de donar d’alta d’acord amb el procediment ordinari. A continuació, us heu de donar d’alta a l’UTE. El camp DNI/CIF s’ha de deixar buit en el cas que l’UTE encara no hagi estat constituïda. En seleccionar com a empresa UTE ja apareix un formulari en què apareix un número d’identificació provisional.

 1. El CIF no és necessari sempre que l’UTE encara no estigui constituïda. Així doncs, es deixa en blanc.
 2. En aquesta sol·licitud, heu d’emplenar les dades obligatòries i indicar les diferents empreses que conformen l’UTE.
 3. La signatura de l’alta pot ser la de qualsevol dels apoderats de les empreses donades d’alta prèviament.
 4. Si l’UTE encara no està formalitzada, us lliurarem un CIF temporal amb el format TEMP-XXXXX.
 5. A l’hora de lliurar el sobre, haureu de fer servir el CIF temporal de l’UTE quan hàgiu d’especificar el CIF de l’UTE.

És possible signar la proposta econòmica per diverses persones, però això no és necessari en el cas de l’enviament del sobre. Si es volen afegir dues signatures en un document, primer l’ha de signar el primer apoderat/representant; després s’ha de desar el sobre, s’ha d’enviar el sobre per mitjans electrònics al segon apoderat/representant, el qual l’ha de signar tot seguit. El pot enviar qualsevol dels apoderats/representants.

Modificació de les dades de l’empresa

Un cop donat d’alta com a licitador en el portal, podeu sol·licitar la modificació de les vostres dades, inclosos els apoderats. Qualsevol apoderat identificat com a tal prèviament pot sol·licitar aquesta modificació.

 1. Entreu al portal de licitacions amb un certificat digital que us identifiqui com un licitador o apoderat d’aquest donat d’alta prèviament al portal.
 2. 2. Seleccioneu La meva empresa al menú. Apareix la pantalla següent, feu clic a l’enllaç Tràmit de modificació.
  Mi empresa
 3. Feu clic a l’enllaç Sol·licitud d’inscripció i descarregueu el formulari PDF.
 4. Obriu el formulari descarregat abans i modifiqueu les dades que vulgueu. El formulari apareixerà amb dades precarregades segons la informació disponible al portal.
 5. Un cop emplenat, l’heu de signar. Al final del formulari hi ha l’àrea reservada a la signatura, on cal fer doble clic i després seleccionar el certificat del representant i signar el formulari. En el cas que no pugueu signar amb Adobe Reader, seguiu aquest enllaç per signar mitjançant VALIDe.
 6. Deseu el formulari després de la signatura i adjunteu-lo mitjançant el botó Adjunta fitxer. Recordeu adjuntar el formulari emplenat i signat correctament.
 7. Podreu descarregar el justificant de registre mitjançant l’enllaç habilitat a aquest efecte Feu clic aquí per descarregar el certificat de registre. Es recomana desar aquest justificant per si el necessiteu en el futur. Si voleu descarregar el justificant més endavant, haureu de contactar amb suport.

Revisar l'historial de tràmits de la meva empresa

Si voleu consultar l’historial de canvis del tràmit heu de contactar amb suport perquè us enviïn l’enllaç corresponent.

Gestió de contactes

Dins l’apartat de La meva empresa teniu l’opció de Gestió de contactes des del qual podeu modificar els contactes de l’organització. Les persones que indiqueu com a contactes poden fer exactament els mateixos tràmits que un apoderat, llevat que s’especifiquin nous apoderats/contactes.

Des d’aquest apartat, també es pot veure la informació dels apoderats de l’empresa, però no es pot modificar. Per modificar els apoderats cal accedir a Modificació tràmit des de La meva empresa i adjuntar el formulari amb els apoderats modificats.

Comprovació de la validesa d’un certificat

Per comprovar si el certificat de què disposem és admès i es troba en període de validesa, hem de fer les comprovacions següents:

 1. Accedir a la utilitat per a la comprovació de Certificats del sistema VALIDe:  https://valide.redsara.es/valide/validarCertificado/ejecutar.html
 2. Si el resultat és correcte, accediu als detalls del certificat (botó “Visualitza informació ampliada”) i consulteu-ne la data de vigència.
 3. Per comprovar, a més, si el portal de licitacions en què voleu presentar un sobre electrònic admet el certificat, hi heu d’accedir amb el mateix certificat a l’opció “La meva empresa” per accedir a les seves dades.

Signatura del formulari PDF

Vídeo d’exemple:

Si voleu signar un document PDF, ho podeu fer per diversos mètodes i obtindreu el mateix resultat. El que es mostra a continuació està fet amb VALIDe.

 1. En primer lloc, heu de descarregar l’aplicació autofirma, que podeu trobar en un dels enllaços següents:
  1. AutoFirma per a Windows
  2. AutoFirma per a MacOS
  3. AutoFirma per a Linux
 2. Obriu l’aplicació i seleccioneu el document que cal signar.
 3. Feu clic a Signa fitxer i seleccioneu l’àrea on voleu que aparegui la signatura. Posteriorment, feu clic a Accepta.
 4. Seleccioneu el certificat amb el qual es vol signar el document. El document signat ja es pot desar al vostre equip.

Subscripció a una font RSS

Si ho voleu, podeu obtenir de manera automatitzada avisos sobre les noves publicacions fetes a la secció d’anuncis
(licitació/adjudicació/formalització) sense necessitat de consultar el perfil del contractant mitjançant l’ús de lectors RSS.

 • Subscripció a totes les licitacions
  1. Accediu a Últims anuncis al menú.
  2. A la part de baix, apareix un botó que diu Subscripció a RSS. En fer-hi clic, entrareu en una nova finestra des de la qual us podeu subscriure a l’RSS amb la vostra aplicació habitual on diu: Com em subscric al canal RSS?

Suscripción RSS Portal

 • Subscripció a licitacions especifiques
  1. Al menú, accediu a Cerca de licitacions.
  2. Introduïu les preferències que vulgueu a la cerca simple/avançada per obtenir els anuncis desitjats i feu la cerca
  3. A la part de baix, apareixerà un botó que diu Subscripció a l’RSS. En fer-hi clic, entrareu en una nova finestra des de la qual us podreu subscriure al canal RSS amb les preferències que s’indiquen en la cerca prèvia amb la vostra aplicació habitual on diu: Com em subscric al canal RSS?

Esborra la memòria cau del meu ordinador

De vegades, és bona pràctica eliminar la memòria cau del navegador, sobretot quan aquest presenta errors. Per a això, tots els navegadors permeten fer-ho als ajusts de configuració:

 • Chrome:
  1. Feu clic a More.
  2. Més eines.
  3. Esborra dades de navegació.
  4. Selecciona l’opció Cookies i altres dades de llocs, a més d’Arxius i imatges en memòria cau i historial (opcional).
   Borrar Datos Navegación Chrome
 • Safari:
  1. Al menú superior del Mac, feu clic a Safari i entreu a preferències.
  2. Aneu a Avançat i activeu Mostra el menú Desenvolupament a la barra de menús. A Safari.
   Menu Desarrollo Safari
  3. Un cop es desplega el menú Desenvolupament, feu clic a Buida memòries cau.
   Borrar Datos Navegación Safari
 • Mozilla Firefox:
   1. Feu clic a ☰ .
   2. Aneu a preferències.
   3. Al menú, seleccioneu Privadesa i seguretat.
   4. A l’apartat de contingut del web en memòria cau, feu clic al botó que diu Neteja ara.

  Borrar Cache Firefox

Què és el portal de licitacions

El portal de licitacions és una àrea habilitada per l’organisme públic que permet la interacció electrònica entre un organisme públic i una empresa. Al portal s’administren els expedients per permetre la presentació d’ofertes o les notificacions per participar en qualsevol licitació.

Les empreses poden obtenir tota la informació rellevant de cada licitació a mesura que avança la tramitació i poden presentar els documents necessaris. També tenen accés a les notificacions electròniques de l’expedient que permet fer-ne el seguiment de manera senzilla.

Al portal teniu accés al programari necessari per dur a terme aquestes accions de manera segura i íntegra seguint els estàndards establerts per l’Estat.

Requisits per a l'accés al portal de contractació i licitació

Per poder licitar electrònicament cal disposar d’accés al portal de licitacions, on podeu consultar els diferents expedients de licitació publicats, com també descarregar PLYCA-Empreses i PLYCA-Notificacions per poder licitar electrònicament. A continuació, s’indiquen els requisits necessaris:

 1. Complir els requisits tècnics validats a l’adreça següent. (es recomana l’ús d’Internet Explorer o Safari per a la correcta validació dels requisits).
 2. Disposar d’un certificat digital personal vigent que hagi estat emès per alguna autoritat de certificació reconeguda (consulteu la llista de certificats reconeguts). En el cas que el certificat digital que hàgiu de fer servir estigui emmagatzemat en una targeta criptogràfica, heu de tenir instal·lats els programes controladors/drivers del lector de targetes emprat.
 3. Un navegador compatible amb certificats electrònics per accedir al Portal de contractació i licitació amb el certificat digital importat prèviament o el lector de targetes.

Descàrrega del programari

Al portal, a l’apartat Baixada de programari, teniu accés al programari necessari per a la licitació de qualsevol expedient.

 • PLYCA-Empreses: S’encarrega de gestionar tot allò que té relació amb els sobres electrònics. Amb aquest programari, les empreses poden lliurar tota la documentació necessària, signar documents, i xifrar i lliurar els sobres de manera electrònica.
 • PLYCA-Notificacions (client notificacions telemàtiques): s’incorpora dins la mateixa notificació i, per tant, no s’ha d’instal·lar ni de descarregar prèviament.

Les meves comunicacions

A l’apartat Les meves comunicacions es pot accedir a totes les notificacions i veure l’assumpte de la notificació, l’estat de les notificacions (llegides, no llegides) i l’hora/data de recepció.

Ejemplo de notificación telemática no leída

A l’exemple de dalt es pot veure una notificació que encara no ha estat llegida. Al de sota es poden veure unes notificacions que han estat llegides.

Ejemplo de notificación telemática leída

Error tipus ERR_BAD_SSL_CLIENT_AUTH_CERT al navegador en accedir al Portal de licitació

L’error «ERR_BAD_SSL_CLIENT_AUTH_CERT» es pot produir quan l’antivirus/tallafoc no permet l’ús de connexió SSL en algunes pàgines. Reviseu la configuració per desactivar l’escaneig de connexions SSL.

Error tipus ERR_HANDSHAKE_FAILURE_ALERT al navegador en accedir al Portal de licitació

L’error «SSL_ERROR_HANDSHAKE_FAILURE_ALERT» es pot produir quan no es té importat al magatzem cap certificat que faci servir el navegador.

Error No teniu permisos per entrar a la pàgina en accedir a alguns apartats dins el Portal de licitació

Aquest error es pot produir quan l’usuari no té permisos per accedir a la pàgina. Això es deu al fet que l’usuari no figura com a apoderat al portal corresponent. Fent servir un certificat jurídic, fins i tot sense estar donat d’alta al portal, es té la capacitat d’acceptar/rebutjar notificacions. En el cas que no estigueu donat d’alta i vulgueu fer altres accions, es recomana donar-se d’alta com a apoderat al portal.

Error en enviar formulari PDF per donar d'alta l'empresa

Si rebeu un error genèric en intentar adjuntar el PDF, podeu revisar algunes pautes:

 • El PDF ha de tenir format de formulari. Algunes vegades, segons l’aplicació emprada per emplenar el formulari o signar-se, és possible que el PDF es desi en format imatge. Això es pot comprovar com segueix:
  • Obriu el PDF un cop signat i intenteu seleccionar les lletres de manera individual. Si és una imatge, només podreu seleccionar el PDF sencer.
  • Obriu les propietats del PDF a Adobe Acrobat. En el cas que l’aplicació o el productor de PDF sigui PDFium, llavors el PDF ha estat desat en format imatge.
 • Validació de la signatura del formulari PDF. Per a això es fa servir VALIDe. Dins VALIDe, seleccioneu Valida signatura i després el formulari PDF. Si la signatura és correcta, rebreu un missatge Signatura vàlida.
 • Heu de tenir almenys un apoderat principal seleccionat.

Soporte Portal de licitaciones
Soporte PLYCA-Empresas
Soporte PLYCA-Notificaciones